Bilgisayar Ağları konusunda; bilgisayar ağlarının kullanıldığı yerler, internet tarayıcı, ağ oluşturmak için gereken donanımlar (ağ kartı, dağıtıcı, modem…) ve ağ türleri (geniş alan ağı, yerel alan ağı) anlatılmaktadır.

1- Bilgisayar Ağları

İki ya da daha fazla bilgisayarın bağlanarak bilgi paylaşımı veya iletişimi için oluşturduğu yapıya “Bilgisayar Ağı” denir.

Bilgisayar Ağının Kullanım Amaçları

Bilgisayar ağlarının temel amacı; ağdaki kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurmasını, uygulamaları paylaşmalarını, ortak çalışmalar ile kısa sürede daha çok iş yapabilmelerini sağlar.

1- Dosya Paylaşımı

Bilgisayar ağları sayesinde bir bilgisayardan başka bilgisayara dosya paylaşımı yapılabilmektedir. Örneğin bilgisayar sınıfındaki öğretmen bilgisayarından herhangi bir bilgisayara dosya gönderimi yapılabilmektedir.

2- Çevre Birimlerinin Paylaşımı

Yazıcı, tarayıcı gibi çevre birimlerini ağa bağladığımızda, ağdaki tüm bilgisayarlardan bu cihazları kullanabiliriz. Örneğin öğretmenler odasındaki yazıcıyı ağa bağladığımızda, ağdaki tüm bilgisayarlar o yazıcıdan çıktı alabilir. Eğer yazıcı bilgisayar ağına bağlanamasaydı her bilgisayar için ayrı ayrı yazıcı almak zorunda kalacaktık veya çıktı alacağımız belgeyi USB belleklerle yazıcıya götürmek zorunda kalacaktık.

3- Yazılımların Paylaşımı

Ağa bağlı bilgisayarlar, uygun yazılımlar kullanılarak uzaktan kontrol edilebilmektedir. Ayrıca uzaktan karşılıklı oyun oynayabilmek için de ağ bağlantısına ihtiyaç vardır. Bazı tasarım programları veya ofis programları da ağ bağlantısı sayesinde ortak çalışmalar için kullanılabilmektedir.

4- İletişim Kurmak

Bilgisayar ağlarının günümüzde en sık kullanım amaçlarından biri de iletişim kurmaktır. Uzaktaki bir tanıdığımızla hem sesli hem görüntülü görüşmeler gerçekleştirebiliyoruz. Uzaktan çalışma yöntemiyle çalışanlar birbirleriyle iletişim halinde oluyorlar. Sosyal medya uygulamaları ile daha fazla kişi ile iletişim kurabiliyoruz.


2- Ağ Bileşenleri ve Ağ Kavramları

– Bir bilgisayar ağı oluşturmak için nelere gereksinim duyarız?

  • Ağ tarayıcısı da denen kullanıcıların ağ sunucuları üzerinde yer alan HTML veya daha gelişmiş sayfaların açılmasını sağlayan, genel ağa dosya yükleme ve ağdan dosya indirme gibi işlemlere olanak tanıyan yazılıma internet tarayıcı denir.
  • Sadece belirli bir kuruluş içindeki bilgisayarları, yerel alan ağlarını (LAN) ve geniş alan ağlarını (WAN) birbirine bağlayan, çoğunlukla TCP/IP tabanlı ağlara intranet denir.
  • İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir.
  • Bilgisayar ağları okul, hastane, banka gibi yerlerde kullanılır .
  • Bilgisayar ağlarında müzik-resim-video gibi farklı türlerde dosyaları paylaşabiliriz.
  • Bilgisayar ağlarında tek bir ağ yazıcısı kurarak maliyeti azaltabiliriz. Böylece pek çok bilgisayarın bulunduğu bir bilgisayar ağında tek bir bilgisayardan çıktı alabiliriz.
  • Birbirine yakın mesafedeki; aynı binada veya aynı oda içerisinde bulunan bilgisayarların bağlanmasıyla oluşturulan ağlara yerel alan ağı (LAN) denir.
  • Aynı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan ağ donanım birimine yönlendirici denir.
  • Birden fazla bilgisayarın ya da cihazın birbirine bağlanmasını ya da iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağlara geniş alan ağı (WAN) denir.
  • Bir bilgisayarın ağ üzerindeki diğer araçlarla veri alışverişini sağlayan iç donanım birimine ağ kartı (ethernet kartı) denir.
  • Ağ kartından çıkan veri ağ kablosu yolu ile modeme ulaştırılır.
  • Bilgisayarların ve diğer ağ birimlerinin birbirlerine bağlanmasına olanak sağlayan ağ donanım birimine dağıtıcı denir.
  • Bilgisayarların telefon hattı üzerinden internete bağlanmasını sağlayan elektronik cihaza modem denir.
  • Kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak internete bağlanmasını sağlayan teknolojiye kablosuz internet (Wi-Fi) denir. Bu teknoloji dizüstü bilgisayarların ve diğer taşınabilir cihazların yakınlarındaki kablosuz erişim noktaları aracılığıyla yerel alan ağına bağlanabilmesini sağlar.

Bu konuda hazırlanmış bir sunu yok!

Konu Testi – 1

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir