Böl, Parçala, Çöz konusunda; basit problem ve karmaşık problem nedir, fonksiyon kavramı, fonksiyonların problem çözümündeki önemi anlatılmaktadır.
1- Bu Nasıl Problem?
– Sizce problem nedir?
– Problemlerin çeşitleri olabilir mi?
– Karmaşık problem kavramını duydunuz mu?
Çevre kirliliği, evde ekmek kalmaması, yarına yapılacak ödevlerin olması, kuraklık tehlikesi, suyun iki saatliğine kesilmesi gibi olaylar gerçek yaşamda karşılaştığımız problemlere örnek olarak verilebilir.
Basit Problem: Basit adımlardan oluşan ve her koşulda aynı yönde ilerleyerek çözülebilen problemlerdir.
Örnek: Araba yıkamak, kek yapmak, evden okula gelmek vb.
Karmaşık Problem: Duruma özgü ve şartlara göre değişebilen çözüm adımlarından oluşan ve alt problemlere ayrılabilen problem türleridir. Çözüm için takım çalışması gerekebilir.
Örnek: Araba lastiği değiştirmek, pazar alışverişi yapmak, okulda başarılı olmak vb.
Algoritma
Bir problemi çözmek ya da belirli bir amaca ulaşmak, bir işi gerçekleştirmek için tasarladığımız yola algoritma denir. Algoritma yardımıyla bir işi adım adım gerçekleştirebiliriz. Aslında algoritmalar yaşamımızın bir parçasıdır.
Pek çok işimizi farkında olalım ya da olmayalım algoritma yardımıyla yaparız. Bu işlerin tümünde, algoritmalardaki gibi belirli bir sıra bulunur.
Aşağıdaki çalışma kâğıdındaki problemleri olası çözüm önerileri ile eşleştiriniz ve çözüm önerisine göre bir algoritma yazınız.
2- Çizim Makinesi
– Fonksiyonun ne olduğunu hatırlıyor musunuz?
Fonksiyon: Bağımsız değişkenler ile bağımlı değişken arasındaki ilişkinin matematiksel ifadesidir.
Hesap makinesi üzerinde yer alan tuşların her birisi birer fonksiyon ifade eder.
Bizler de bu dönem öğreneceğimiz Scratch veya mBlock gibi programlar aracılığıyla bir hesap makinesi yapabiliriz.
Biliyor musunuz hesap makinesinde de sabitler ve değişkenler yer alır. Sabit ve değişken kavramlarını hatırlıyor musunuz?
Hesap makinesi karmaşık bir problemdir. Sabit olarak tanımladığımız her bir işlem de karmaşık problemimizin alt problemleridir.
– Mesela standart bir hesap makinesinde sabit olarak tanımlamamız gerekenler neler olabilir?
Çizim Makinesi
Yanda görmüş olduğunuz şekilleri çizen bir makine olduğunu düşünün. Örneğin üçgen tuşuna basınca ekrana üçgen çizen, dikdörtgen tuşuna basınca ekrana dikdörtgen çizen bir makinemiz olsun. Eşittir şekil tuşlarına basınca çizimi onaylayan, yuvarlak ok ise ekranı temizleyen tuş.
Bu tuşlara ne görev verildiyse hepsi kendinen atanan belli bir görevi yerine getirmekte. İşte bunlara fonksiyon da diyebiliriz.
3- Gülse’nin Hikayesi
Şimdi aşağıdaki hikayeyi dikkatlice okuyalım ve hikayedeki alt problemleri belirlemeye çalışalım. Belirlediğimiz bu alt problemler için çözüm algoritması yazalım.
Örnek alt problemler ve bu alt problemlerin çözüm algoritmalarını görmek için tıklayın.
Bu konuda hazırlanmış bir sunu yok!
Konu Testi – 1
Hocam çok güzel olmuş
hocam çok guzel olmus emegınıze saglık M
Hocam çok iyi yapmışsınız 😁 emir isaaaaa
harika olmuş. 😁😁😁