Mantıklı Düşünüyorum konusunda; operatörün ne demek olduğu, matematiksel operatörler (+, -, *, /, =) ve mantıksal operatörler (ve, veya, değil) anlatılmaktadır.

1- Operatörler ve İşlem Önceliği

– Operatör kelimesini hiç duydunuz mu?
– Peki kendisine operatör denilen birini tanıyor musunuz? Mesela Bilgisayar Operatörü bir tanıdığınız var mı?

– Peki Matematiksel işlemlerde hiç operatör kavramını duydunuz mu?

Bildiğiniz gibi matematikte işlem yaparken ”+”, “-“ , ”x” , “/” ,“=” gibi semboller kullanıyoruz. İşte bunlara “Matematiksel Operatör” denir.

– Peki, meslek olarak işlerini yapan “Bilgisayar operatörü” gibi kişilerin yaptığı işle bu matematiksel simgelerin arasında nasıl bir ortak yön olabilir ki ikisine de operatör denmektedir?

Operatör kavramı; bir aracı, nesneyi ya da sayıyı işletmek/çalıştırmak anlamında kullanılmaktadır ve bilgisayar operatörü de bilgisayarı işletme/çalıştırma görevini yerine getirmektedir. Aynı şekilde matematik operatörleri de matematiksel işlemlerin uygulanması görevini yerine getirmektedir.

Şimdi aşağıdaki sorudaki boşluklara matematiksel operatörleri anlamlı şekilde yerleştirelim.

Matematiksel operatörler

Şimdi de matematikte işlem önceliğine sahip çarpma (*) ve bölme (/) operatörlerine yöneli bir örnek yapalım.

Matematiksel operatörler

Matematiksel operatörlerin haricinde programlama dillerinde önemli bir yere sahip olan Mantıksal Operatörler vardır. Mantıksal operatörler “VE“, “VEYA” ile “DEĞİL” ifadeleridir. Şimdi bununla ilgili bir örnek yapalım.

Ve, Veya, Değil çalışması

Yukarıdaki örnekte “VE” , “VEYA” ,“DEĞİL” operatörleri mantıksal operatör olarak adlandırılmaktadır ve aynı diğer operatör kavramı kullanımları gibi, komutların işletilmesi görevini üstlenirler.


2- Sayı Tahmini

Hem ikili arama sürecini hem de büyüktür ve küçüktür operatörlerini öğreneceğimiz bir çalışma yapacağız.

– Şimdi 1’den 10’a kadar aklımdan bir sayı tuttum. Bu sayının kaç olduğunu bulabilmek için sizce bana en az kaç soru sormanız gerekir?
Peki 1’den 100’e kadar bir sayı tuttuğumda bu sayıyı bulabilmek için bana en az kaç soru sormanız gerekir?

Birisi, 1 ile 100 arasında aklından bir sayı tuttuğunda bu sayıyı bulabilmek için en fazla 7 soru yeterlidir. Burada önemli olan soracağınız soruları doğru seçebilmektir. Sürekli,
-Tuttuğun sayı 1 mi?
-Tuttuğun sayı 2 mi?
şeklinde sayı tahmini yaparak sorular sormak, soracağınız soru sayısını arttırır. Bu soruları seçerken, ilk önce arkadaşımızın aklında tuttuğu sayının bulunduğu aralığın tam ortasındaki sayı ile başlamalıyız.

Bizim aralığımız 1 ile 100, o hâlde 50 sayısını kullanarak ilk sorumuzu soruyoruz;

Tuttuğun sayı 50 veya 50’den büyük mü?

Burada sorunun cevabına göre, her defasında sayıların yarısını eliyoruz. Elemediğimiz aralıktaki sayıların tam ortasındaki sayıyı kullanarak benzer bir soruyu tekrar soruyoruz, bu işleme sayıyı bulana kadar devam ediyoruz. Örneğin ilk sorunun cevabı evet ise,

Tuttuğun sayı 75 veya 75’ten büyük mü? diye sorarız, cevabı hayır ise,

Tuttuğun sayı 25 veya 25’ten büyük mü? diye sorarız.

Burada soruları hep aynı şekilde sormanız işinizi kolaylaştıracaktır. Yani her defasında “Büyük mü?” veya “Küçük mü?” kalıplarından yalnızca birini kullanın.


3- Bul Bakalım

Arkadaşlar şimdi sizinle yine keyifli bir oyun oynayacağız. Bu oyun için her gruba 1 tane üzerinde hayvan ve bitki görsellerinin olduğu bir çalışma kâğıdı dağıttım. Bunun dışında her grubun boş bir kâğıda ve bir kaleme ihtiyacı olacak. Oyun başladığında her gruptan bir öğrenci yanıma gelecek ve ona 1 numaralı soruyu göstereceğim. Öğrenci soruyu aklında tutacak ve grup arkadaşlarına giderek soruyu soracak. Soruya ikinci kez bakma gibi bir şansınız olmadığı için yanıma gelen arkadaşlarınız soruya dikkatle bakmalı ve akıllarında tutmalılar. Öğrenci gruba soruyu sorduktan sonra grup üyeleri en kısa sürede doğru cevaba karar verecek ve ellerindeki boş kâğıda yanıtı yazacaklar.

Daha sonra 2. soru için yanıma gruptan başka bir öğrenci gelecek ve sorular bitene kadar bu tekrarlanacak. Amacımız en kısa sürede tüm sorulara doğru yanıt vermek. Soruları aynı sürede bitiren gruplar varsa grupların sorulara verdiği yanıtlarına bakılacak. Daha fazla doğru yanıtı veren grup oyunun galibi olacak. Hazırsanız başlayabiliriz.

Doğanın Renkleri çalışması

Etkinliğe ait soru ve cevaplar için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu konuda hazırlanmış bir sunu yok!

Konu Testi – 1

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir