Bilgi Bağları konusunda; bilginin ağlar arasındaki yolculuğu, bilgisayar ağlarına ilişkin temel kavramları ve bilgisayar ağ türleri (LAN, WAN, WLAN), bilgisayar ağlarında kullanılan bağlanma teknolojileri (modem, kablosuz ağ) konuları anlatılmaktadır.

1- Bilgisayar Ağı Nedir?

İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya Bilgisayar Ağı denir.

Bilgisayar ağları okul, hastane, banka, kütüphane gibi yerlerde kullanılmaktadır. Bu yerlerdeki kullanım amacı müzik, resim, video gibi dosyaların paylaşılmasıdır.

Bilgisayar ağlarının kullanım amaçlarından bir diğeri yazıcı gibi çevre birimlerinin tüm ağda paylaşılıp tüm bilgisayarlar tarafından kullanılabilmesidir. Böyle bir imkan olmasaydı her bilgisayara ayrı yazıcı alınması gerekecekti ve bu da oldukça maaliyetli olacaktı.

Bilgisayar ağları uygulama paylaşımı yapılarak ortak çalışma imkanı da sağlamaktadır. Oyun veya program ağında paylaşılarak ortak kullanılabilmektedir.

Bilgisayar ağlarının bir diğer kullanım amacı da sesli ve görüntülü iletişim kurmaktır. Çok uzaktaki bir kişiyle gerek sohbet için gerekse iş için görüşmeler yapılabilmektedir.


2- Ağ Türleri Nelerdir?

Bilgisayar ağları; Yerel Alan Ağı (LAN), Metropol Alan Ağı (MAN) ve Geniş Alan Ağı (WAN) olmak üzere 3 çeşittir. Şimdi bunları sırayla inceleyelim.

Yerel Alan Ağı (LAN)

Birbirine yakın mesafedeki; aynı binada veya aynı oda içerisinde bulunan bilgisayarların bağlanmasıyla oluşturulan ağlardır. Kısaltması Local Area Network kelimelerinin baş harfleri olan LAN‘dır.

Örneğin bir evin içindeki ağ üzerinden birbirine bağlı modem, bilgisayar, cep telefonu, yazıcı gibi cihazların oluşturduğu ağ türüdür.

Bilgisayar sınıfındaki bilgisayarların oluşturduğu ağ türü de yerel alan ağıdır.

Metropol Alan Ağı (MAN)

Bir şehir ya da geniş bir mekânda bulunan Yerel Alan Ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşan ağ türüdür. Kısaltması Metropolitan Area Network kelimelerinin baş harfleri olan MAN‘dır.

Örneğin güvenlik amacıyla şehre kurulan güvenlik kameralarının oluşturduğu ağ Metropol Alan Ağıdır. Güvenlik birimleri şehirdeki tüm kameraları tek bir noktadan inceleyebilmektedir.

Şehirdeki bir bankanın farklı şubelerinde bulunan bilgisayarlar Metropol Alan Ağı ile birbirine bağlıdır.

Geniş Alan Ağı (WAN)

Birbirine çok uzak mesafedeki bilgisayar veya ağların bağlanmasıyla oluşan ağ türüdür. Kısaltması Wide Area Network kelimelerinin baş harfleri olan WAN‘dır.

Dünyanın en geniş WAN’ı internettir çünkü birbirine bağlı pek çok uluslararası ağdan oluşan bir bütündür.

Uluslararası hizmet veren işletmelerin farklı ülkelerdeki şubelerinde bulunan bilgisayar ve diğer ağ cihazlarının birbirine bağlanması da Geniş Alan Ağı kullanımına örnektir.

Bulut depolama sistemleri de geniş alan ağı kullanımına başka bir örnektir.


3- Ağ Bileşenleri Nelerdir?

Ağ Kartı: Bir bilgisayarın ağ üzerindeki diğer cihazlarla veri alış verişini sağlayan iç donanım birimidir. Diğer adı ethernet kartıdır.

Ağ Kablosu: Bilgisayar, modem, yazıcı gibi ağ üzerinde bulunan cihazları birbirine bağlayarak aralarında veri iletimi sağlayan kablodur. Ağ kartından çıkan veri, ağ kablosu yolu ile modeme ulaştırılır.

Modem: Bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayarlara bağlayan aygıttır. Modem verileri ses sinyallerine, ses sinyallerini de verilere dönüştürerek bilginin taşınmasını sağlar.

Kablosuz Ağ: Veri iletimi için kabloların yerine sinyallerin kullanıldığı bağlantılara kablosuz ağ denir.

Verinin ağ üzerindeki yolcululuğunu anlatan videoyu izleyelim:

MEB Verinin Yolculuğu Animasyonu

Bu konuda hazırlanmış bir sunu yok!

Konu Testi – 1

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir