• Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Destek Ol
  • İletişim
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım
  • BT Dersi
    • 5. SınıfTüm Konular
    • 6. SınıfTüm Konular
  • Kodlama
  • Online Testler
  • Web 2.0 Araçları
  • Dokümanlar
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım
  • 5. Sınıf Bilişim
  • 6. Sınıf Bilişim
  • Kodlama
  • Online Testler
  • Web 2.0 Araçları
  • Dosya Arşivi
Ara
  • Sayfalar
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Gizlilik Politikası
    • Destek Ol
  • Kategoriler
    • Eğitim
    • Duyurular
    • Makaleler
Hesabın var mı? Giriş
Bizi Takip Et

5. Sınıf – Yönergeleri Takip Et

Anasayfa > Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi > 5. Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi ​Konuları > 5. Sınıf – Yönergeleri Takip Et

Yönergeleri Takip Et konusunda; yazılı ya da sözlü bir yönergeyi anlama, uygulama ve bir konu ile ilgili yönergeler yazma, bir problemi çözmek için farklı çözüm yolları tasarlama konuları anlatılmaktadır.

İçindekiler
1- Adres Tarifi2- Kağıt Katlama3- Dinle ve ÇizDinle ve Çiz Etkinliği Çalışma Kağıdı
  • Konu Anlatımı
  • Sunular
  • Konu Testleri

1- Adres Tarifi

Şimdi sizinle adres tarifi ile ilgili bir etkinlik yapacağız. Bu etkinliğe göre turistik bir şehirde, bir otelde konaklıyorsunuz. Sizinle aynı otelde kalan bir turist size şehir merkezinde bulunan heykele gitmek istediğini, ancak yolu bilmediğini söylüyor. Ne dersiniz? Yolu tarif edebilir misiniz?

Elbette bu aşamada yolu tarif etmek sizin için biraz zor. Çünkü şehrin planıyla ilgili bir fikriniz yok. Bu aşamada bize bir harita lazım.

Adres Tarifi – Harita

Görev-1: Bu haritaya bakarak bir çoğunuz yolu tarif edebilir. Şimdi boş bir kâğıda turistin heykele ulaşmak için, hangi basamakları takip etmesi gerektiğini sıralı ve numaralı bir şekilde yazalım.

Örnek adres tarifi:

  1. Otelden çık.
  2. Sola dön.
  3. Sağ tarafında Kestane Sokak’ı görene kadar dümdüz ilerle.
  4. Sağa dön ve Kestane Sokak’a gir.
  5. Kestane Sokak boyunca dümdüz ilerle.
  6. Heykeli karşında göreceksin.

Görev-2: Ertesi sabah yine aynı turist size gelerek, şehrinizde bulunan müzeye gitmek istediğini ve hatıra olarak şehrinizden el yapımı süs eşyası almak istediğini söylüyor. Bostanlı Caddesi, sizin şehrinize özgü, el yapımı süs eşyalarının yapıldığı ve satıldığı turistik bir cadde. Siz de turiste yolu tarif ediyorsunuz ve müzeye giderken Bostanlı Caddesi’ne de uğramasını sağlıyorsunuz. Ancak tam bu sırada yapılan kazı nedeniyle Ozanlar Caddesi’nin birkaç gün boyunca yaya ve araç trafiğine kapatıldığını hatırlıyorsunuz. Şimdi bu bilgiler ışığında turiste yolu tarif edebilir misiniz?

Görev-3: Bu kez turist sizsiniz. Verilen tarife göre alışverişinizi yaptınız, müzeye ulaştınız. Otelinize dönmek istiyorsunuz. Müzeye gelirken biraz dolaştığınız için kafanız karıştı ve otelinize giden yolu müzedeki görevliye sordunuz. Görevli yol tarifini bir kâğıda yazarak size verdi.

Görevlinin yazdığı yol tarifi:

  1. Müzeden çık.
  2. Sola dön ve sokağın sonuna kadar ilerle.
  3. Sola dön.
  4. Sağ tarafında Karanfil Sokak’ı görene kadar ilerle.
  5. Sağa dön ve Karanfil Sokak’a gir.
  6. Karanfil Sokak’ın sonuna kadar ilerle.
  7. Sola dön.
  8. 400 m ilerlediğinde oteli sol tarafında göreceksin.

– Bu tarifi kullanarak otele ulaşabildiniz mi?

Muhtemelen ulaşamadınız. Çünkü yol tarifinde bir madde de yanlış yapılmış. 7. madde sağa dön olacakken sola dön olarak belirtilmiş.


2- Kağıt Katlama

Elinize bir kağıt alın. Aşağıdaki listede yazan maddeleri gözleriniz kapalı şekilde veya kağıda bakmadan yapmaya çalışın. Soru sormadan / kağıda bakmadan sadece maddede belirtilenleri yapmaya çalışın.

  1. Kâğıdı ikiye katla ve üst köşeyi yırt.
  2. Tekrar ikiye katla ve üst köşeyi yırt.
  3. Tekrar ikiye katla ve sağ köşeden bir parça kopar.
  4. Tekrar ikiye katla ve orta kısmı kopar.
  5. Gözlerinizi açıp kağıdı gösterin.

– Kağıdınızı başkasının kağıdı ile karşılaştırdığınızda ne kadar benziyor?
– Farkların sebebi ne olabilir?

Yönergeleri detaylı vermezsek herkes farklı anlayabilir veya farklı uygulayabilir. Bu da farklı sonuçlara ulaşmaya sebep olur.


3- Dinle ve Çiz

Yönerge verirken anlattığımızı sandığımız şey ile karşıdakinin algıladığı farklı olabilmektedir.

Kulaktan kulağa oyununu daha önce oynamışsınızdır ya da en azından duymuşsunuzdur. Şimdi birlikte hatırlayalım. Yan yana dizili kişilerden en baştaki kişi seçtiği bir cümleyi diğerleri duyamayacak şekilde yanındaki arkadaşının kulağına fısıldar. Sonra ikinci sıradaki kişi de anladığı cümleyi yanındaki arkadaşının kulağına fısıldar. Bu, sıranın sonundaki kişiye cümle ulaşıncaya kadar tekrarlanır. En sondaki kişi cümleyi yüksek sesle söyler ki bu cümle büyük olasılıkla ilk söylenen cümleden farklıdır. Sizce bunun nedeni ne olabilir?

Yeterince dikkatimizi vermememiz veya bizim verdiğimiz komutların karşıdaki kişi için anlamlı olmaması neticesinde genelde ilk söylenen cümle sonuncu kişiye doğru olarak ulaşmaz.

Yine de yanımızdaki arkadaşımız bir cümle söylediğinde anlamadığımız bir kelime olsa dahi, beynimiz bunu mantıklı bir şekilde düşünerek doldurmaya çalışır. Oysa bilgisayarların böyle bir yeteneği yoktur. Onlara verdiğimiz bir komutu yanlış anlayamazlar veya yanlış verdiğimiz bir komutu düzeltemezler. Bu nedenle bilgisayarlara eksik veya hatalı bir komut verdiğimizde problemi çözmemiz imkânsızdır.

Şimdi A4 ya da A5 boyutunda boş bir kağıt, cetvel ve kalemle bir etkinlik yapalım.

  1. İlk olarak elinizdeki boş sayfanın tam ortasına bir nokta çizin.
  2. Sayfayı dik olacak şekilde masaya koyun. Cetvel yardımıyla kağıdın sol üst köşesinden başlayarak, noktanın içerisinden geçen ve sayfanın sağ alt köşesinde biten düz bir çizgi çizin.
  3. Sayfanın sol alt köşesinden başlayarak, noktanın içerisinden geçen ve sayfanın sağ üst köşesinde biten düz bir çizgi çizin.
  4. Sayfanızın dik konumlandığına emin olun ve sol tarafındaki üçgenin merkezine (nokta ile aynı hizada olacak şekilde)adınızı yazın.

Dinle ve Çiz Etkinliği Çalışma Kağıdı

Aşağıdaki etkinlikte yer alan şekilleri bir başkasına çizdirmeye çalışın. Yönergelerinizi verebildiğiniz kadar detaylı vermeye çalışın.

Çizdirdiğiniz şekil ile çizilen şekil birbirine ne kadar çok benziyorsa yönergelerinizi o kadar başarılı bir şekilde verdiniz demektir.

Dinle Çiz Etkinliği

Bu konuda hazırlanmış bir sunu yok!

Bu konuda hazırlanmış bir test yok!

Yorum yaz

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

Microsoft 365
Makaleler

30 Yılın Ardından “Microsoft Office” Emekliye Ayrılıyor

14.10.2022
Makaleler

Windows 10’dan Windows 11’e Ücretsiz Nasıl Geçilir?

14.05.2022
Makaleler

İnternette 1 Dakikada Neler Oluyor?

14.05.2022
Makaleler

Teknoloji Bağımlılığı ve Başa Çıkabilme Yolları

14.05.2022
EğitimMakaleler

Artıları ve Eksileriyle Uzaktan Eğitim

14.05.2022

Kategoriler

Kodlama

0 Makaleler

Web 2.0 Araçları

0 Makaleler

Online Testler

0 Makaleler

Dosya Arşivi

0 Makaleler
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım

btdersi.com © 2022 | Tüm hakları saklıdır.

Sitemizde bulunan tüm içerikler eğitim amacıyla “kaynak gösterilerek” paylaşılabilir. İçeriklerin herhangi bir platforma dosya/sayfa/içerik vb. olarak yüklenmesine izin vermiyoruz. İçerik paylaşım kurallarımıza uyulmadığı takdirde yasal yollara başvurulacaktır. btdersi.com’da kodlama araçları ve bu araçların nasıl kullanıldıkları, web 2.0 araçlarının kullanımı, sosyal medya, internet ve teknoloji içerikli makaleler ve haberler haricinde 5. sınıf ve 6. sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi içerikleri yer almaktadır. Bu içerikler Millî Eğitim Bakanlığı ve Google işbirliği ile hazırlanan 5. ve 6. sınıf kılavuz kitaplardan yararlanılarak hazırlanmıştır. Kılavuz kitaptan alınan görseller, şekiller ve metinlerin hakları Millî Eğitim Bakanlığı’na aittir. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine ait paylaşımlar ticari amaç olmaksızın, Bilişim Teknolojileri öğretmenlerine ve bu dersi işleyen öğrencilere faydalı olması amacıyla hazırlanmıştır. Kılavuz kitapların haricinde kullanılan görseller, şekiller ve metinler de yer almakta, bunların bir kısmı telif gerektirmeyen içerikler olup bir kısmı da özgün olarak hazırlanmıştır.  btdersi.com’da bunun haricinde telif hakkına sahip içerik paylaşıldığını düşünüyorsan içeriklerin kaldırılması ya da düzenlenmesi için bizimle iletişime geçebilirsin.

Removed from reading list

Geri
BTdersi.com Logo BTdersi.com Logo
Hoşgeldin!

Hesabına giriş yap

Şifreni mi unuttun?